Marlayne Sahupala
Biografie
Natuurlijk betekende de deelname aan het Eurovisie Songfestival (29 mei 1999 in Jeruzalem) de doorbraak van Marlayne als solo-zangeres. Een doorbraak die al gestalte kreeg toen de 28-jarige Baarnse enkele maanden eerder met het aanstekelijke "One Good Reason" met overgrote meerderheid het Nationale Songfestival won. En daarmee een ticket voor "Jeruzalem". Waar ze vooraf door velen getipt werd als kanshebster, op het moment suprème ook een prima performance gaf voor het oog van honderden miljoenen tv-kijkers, doch als gevolg van het tele-voting-systeem uiteindelijk genoegen moest nemen met een gedeelde achtste plaatsMarlayne is meer dan alleen "Het Meisje van het Songfestival". Ze ging dan ook niet bij de pakken neerzitten na haar avontuur in De Heilige Stad. Marlayne is een zelfbewuste zangeres die drommels goed weet wat ze wil. En dat is een langdurige solo-carrière. Geen "one-hit-wonder" zijn, iemand die iedereen over een half jaar weer vergeten is. Marlayne wil laten zien dat ze een volwassen artieste is, met een volwassen pop-repertoire.Deze ambities wekken geen verbazing bij het zien van haar achtergrond.
Als dochter van Rein van den Broek, trompettist en bandleider van de jaren zeventig razend populaire formatie Ekseption, raakte ze al vroeg in de ban van de muziek. Ze kreeg op haar achtste haar eerste klassieke pianoles en droomde van een carrière als concertpianiste. Zoals zo vaak bij kinderen het geval is, veranderde deze droom snel. Marlayne was helemaal weg van het stoere nummer "I love rock & roll" van Joan Jett & The Blockhaerts (1982) en veranderde radicaal van koers: ze wilde popzangeres worden.
Op haar zestiende begon ze zelf liedjes te schrijven, stopte met pianolessen en stapte na de havo over op het conservatorium voor de opleiding zang, lichte muziek. Ze bleek een goede leerling, stak veel op van docenten als Greetje Kauffeld en Humphrey Campbell en rondde de studie een jaar eerder dan gepland af. Cum laude!Met haar eigen band toerde Marlayne langs de verschillende muziekcafés om daar haar eigen repertoire, samen met Michel van Schie en Lou Guldemond geschreven, aan het publiek ten gehore te brengen.
Bij het publiek sloeg de muziek aan, maar de platenmaatschappijen wisten niet goed in welke commerciële hoek ze deze blonde zangeres moesten plaatsen. Na het succes van "One Good Reason" zullen zij zich wel even achter de oren gekrabd hebben.Marlayne deed nog tijdens haar studie ervaring op in studio's als sessiezangeres voor jingles, commercials en in achtergrondkoortjes. Dat bracht haar bij de Frogettes, het koor dat René Froger begeleidde bij zijn concerten. Voor het eerst mocht ze een beetje aan het sterrendom ruiken. Na tien keer Ahoy en tweemaal de legendarische Kuip-concerten met Froger stapte ze over naar een andere nationale grootheid, Ruth Jacott.
Na twee zeer leerzame theaterseizoenen achtte Marlayne de tijd rijp om haar vleugels uit te slaan."Toeval bestaat niet. Iets heeft zo moeten zijn, maar dan moet je er wel open voor staan", is de filosofie van Marlayne. Dat was het geval bij het nummer "One Good Reason". "Mijn gevoel zei ja, ik was namelijk meteen verliefd op het nummer", herinnert Marlayne zich. Nu is ze blij dat ze haar gevoel gevolgd heeft. Dankzij het Songfestival kent iedereen in Nederland - en daarbuiten - Marlayne als een professionele, gedreven zangeres, die overduidelijk houdt van haar vak.
Een veelzijdige zangeres bovendien, wat ze bewijst in het romantische, Nederlandstalige duet "Ik kan 't niet alleen" met Gordon. Een single die de nationale hitlijsten haalde.In februari 2001 wordt Marlaynes eerste cd-album "Meant To Be" uitgebracht. Het album is inmiddels voorafgegaan door haar derde solo-single "I Quit". Op het album staan naast diverse eigen composities ook nummers van internationaal hoog aangeschreven namen, waaronder een nummer dat zij samen met Ali Thomson schreef. Marlayne houdt niet van half werk, een album bestaande uit drie bijeengeraapte singles en verder wat opvulling. "Over de hele linie wil ik kwaliteit leveren. Want ik voel mezelf pas echt succesvol, als ik me in alle opzichten van mijn beste kant kan laten zien en horen".
In mei 2001 verzorgt Marlayne samen met Ellemieke Vermolen de opening van het commerciele station V8. Voor deze zender presenteerde zij het dagelijkse televisie programma Hou 'm Vast dat de hele maand mei werd uitgezonden. Naast haar grote liefde voor het zingen ontdekte Marlayne dat ook presenteren dicht bij haar ligt. "Als je mij een paar jaar geleden zou hebben verteld dat ik tv programma's zou gaan presenteren, zou ik je waarschijnlijk hebben uitgelachen. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik me zo thuis zou kunnen voelen, in de rol van televisie-presentatrice. "Na haar start bij V8 werd zij gevraagd voor het RTL4 programma De Draad Kwijt. Dertien weken lang presenteerde zij samen met Romek van Thiel met veel plezier dit wekelijkse programma.
Ook voor RTL4 presenteerde Marlayne een aantal items voor Staatsloterij Magazine. Hierin ging zij, in de feestmaand december, onder andere op bezoek bij de Kerstman in Finland en maakte zij life style blokjes vanuit diverse steden. Winter 2002 -voorjaar 2003 presenteerde Marlayne dagelijks het vakantie-journaal voor D-Reizen bij SBS6. En is zij te zien met optredens bij diverse televisie-programma's en gastoptredens bij collega-artiesten. Voor radio 2 presenteerde zij samen met Roel Stoeltie het voorprogramma van het Nationale Songfestival vanuit een bomvol Ahoy!
Sinds september 2003 heeft Marlayne het SBS6 presentatie-team van Stem -en Hart van Nederland versterkt. Bijna dagelijks is zij op deze zender te zien. Naast het presenteren treedt Marlayne op in het land met haar eigen 5-koppige band, waarmee zij een fantastische show brengt met commerciele stukken, afgewisseld met haar eigen repertoire. Waarvan een tweewekelijks evenement in café STORM te Utrecht iedere zondagmiddag voor verrassende optredens met gast-artiesten zorgt.
Onder andere Edsilia Rombley, Manuela Kemp, Marcel Kapteijn, Sandro van Breemen, Bert Heerink, Han van Eijck, Ferry van Leeuwen, Lodewijk van Gorp, Desray, Nurlaila, Edward Reekers, Esther Hart en vele anderen waren daar te gast. Tevens verzorgt ze Master-Classes aan de pop-academie van Enschede. En werkt zij samen met haar eigen bedrijf aan formats voor diverse tv-stations. Het moge duidelijk zijn: Marlayne is MEER dan "Het Meisje van het Songfestival"!